Fermente sucuk markaları, sucuk hamurunun doğal veya yapay bir kutuda paketlendiği ve yer yer yıllandırılıp kurutulduğu fermente bir ürünler satar.
Burada bahsettiğimiz şey sucuğun yaşlanmasıdır. Bunun nedeni, fermente sucuk ile ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki farkın süre olmasıdır. Olgunlaşma (fermantasyon), çiğ ette bulunan veya dışarıdan laktik asit gibi diğer organik bileşiklere eklenen karbonhidratları dönüştürerek pH değerini düşürmek olarak tanımlanır.
Isıl işlem görmüş sucuk, sucuk hamuru doldurulduktan sonra yaşlandırma olarak ısıya maruz bırakılır. Ve yaşlanma süresi kısalır. Bu şekilde ısıl işlem görmüş sucuk fiyatları daha uygundur.
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Bildirimi’ne göre fermente sucuk markaları ürünlerinin toplam et proteini ağırlıkça en az %16 ve maksimum pH değeri 5,4 olmalıdır. Isıl işlem görmüş sucuk için toplam et proteini ağırlıkça en az %14 ve maksimum pH değeri 5,6 olmalıdır.
Hangisinin tüketileceği sorusuyla karşılaşırsanız, bu sorunu belirlemek için iki farklı ürünü deneyebilirsiniz. İkisini de satın alırsanız, tadındaki farkı görebilirsiniz. Benim favorim fermente sucuk.
Sucuk, kıyma özel sucuk baharatı karıştırılarak şişirilerek ve kuru bağırsaklara doldurularak fermente edilen bir besindir. Fermente sucuk markaları Ermenistan, Bulgaristan ve Türkiye’de tüketilen, Orta Asya’dan sofralarımıza geldiğine inanılan ve herkes tarafından sevilen bir besindir.
Geleneksel Türk sucukları ise TS 1070 Türk standardında tanımlanan etli ve yağlı kıyma veya kıyma hamuruna dönüşür. Karışık baharatlar, ardından tuz ve katkı maddeleri karıştırıldığında karşılaşılan reaksiyon doğal olarak veya kasaya doldurularak yenir.
Muhafazaya doldurulan karışım, ortam ve boyama (özgül sıcaklık ve uygun bağıl nem ortamı) olgunlaşır ve bu işlemler sucukları oluşturur. Sucuk, bir dizi işlemden sonra ortaya çıkan durumdur.
Gördüğünüz gibi sucuk üretiliyor. Ne kadar olgunlaşmış veya ısıl işlem görmüş olursa olsun çiğ sucuk yemek birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Kahvaltı yapmak için tüm gün yenilebilen bu yiyecek sadece ülkemizde değil birçok alanda da yenilmektedir. Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar’da önemli bir besin kaynağı olan sucuk markaları, Bulgaristan’da çok popüler ve tüketiliyor. Çiğ sucuk dilimlenir ve hatta Rakı’nın yanında meze görevi görür. Bununla birlikte, doktorlar hala çiğ sucuk yemeyi tavsiye etmiyor ve bunun zararından bahsediyor.
Sucuk ızgara olarak, yumurtayla birlikte veya pizza gibi atıştırmalıklar için kullanılır. Kuru fasulye yemeğine katılarak çekirdeklerinin tadı artacak ve onları sevgiyle yiyebileceksiniz.
Sucuk fermente edilmiş bir besindir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, fermente gıdaların faydaları dahil edilmesi gereken konulardır. Araştırmacılar, fermente ürünler tüketmenin birçok sağlık yararı olduğunu uzun zamandır kanıtladılar. Güçlü bağlılığın sağlığımızı koruduğuna inanılıyor.
Bu bağlamın zayıflaması birçok hastalığa yol açar ve kronik hastalıkların önünü açar. Bağışıklık sisteminin %70-80 oranında bağırsak mikrobiyotasına bağlı olduğu bilinmektedir. Fermente besinler sindirim bakterilerini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Fermente sucuk markaları gıdalarının alınması bağırsak florasının yararlı bakteri dengesine katkıda bulunur ve öncelikle vücuttan korunur. Bu nedenle birçok hastalık için doktorlar tarafından fermente gıdalar tüketilmesi önerilmektedir.
Ayrıca fermente sindirim sisteminin doğal probiyotiklerinin artmasına da yardımcı olur.
Probiyotiklerin İnsan Sağlığına Faydaları
İşlenmiş gıdaların sık kullanımı vücuda zararlı olabilir. Fermente sucuk markaları ürünleri nihayetinde işlenmiş gıdalardır. Ancak hiçbir zararı yoktur. Sucuk yememeniz gereken herhangi bir özel durumunuz yoksa veya kolesterol veya tansiyon sorununuz yoksa, bu yemeği alabileceğinizden ve hayatınızda birçok faydayı paylaşabileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak sucuğu çiğ tüketmemekte fayda var!